top of page

Vestfoldmuseene

Om Vestfoldmuseene

Vestfoldmuseene IKS består av en arkivinstitusjon, et kunstmuseum, et vikingsenter, Thor Heyerdahl-instituttet, syv kulturhistoriske museer og en samlingsforvaltning for gjenstander og fotografier.

 

Våre museer, arrangementer og utstillinger sender deg på en fengende reise gjennom vikingtid, grevskapshistorie, middelalder, hvalfangsthistorie, kunstneren Edvard Munchs liv, ekspedisjoner, moderne industrihistorie, samt sterke kunstopplevelser.

 

Vi tilbyr spennende opplevelser for små og store, og har egne arrangementer og tilbud for barna.

I tillegg er Vestfoldarkivet, Samlingsforvaltningen og Thor Heyerdahl-instituttet en del av Vestfoldmuseene..

 

For mer informasjon: www.vestfoldmuseene.no

Aluminiummuseet

Aluminiummuseet i Holmestrand ble åpnet i 2002, og er det eneste i landet som forteller om den rike norske tradisjonen for videreforedling av aluminium. I et spennende utstillingsarkitektonisk miljø formidler museet nasjonal og global aluminiumindustrihistorie, men er like mye en samtidsarena og galleri for ukjent innovativ virksomhet og landets tredje eksportvare.

Aluminiummuseet.jpg

Haugar kunstmuseum

Haugar kunstmuseum beskrives som et av landets beste kunstmuseer og ligger midt i Tønsberg sentrum - vakkert og historisk plassert mellom det gamle tingstedet "Haugating" og et par enda eldre gravhauger. Kunstmuseet tilbyr til enhver tid kunst av høy kunstnerisk kvalitet, i sine faste og midlertidige utstillinger. Haugar kunstmuseums egen samling er også en kunstpause verdt. Blant annet er "Andy Warhol - After Munch" en viktig del av kunstmuseets faste utstilling.

Haugar kunstmuseum.jpg

Jernverket Eidsfoss

Jernverket Eidsfoss ligger i Holmestrand kommune, og Eidsfoss jernverksmuseum har en interessant samling av støpejernsovner og andre produkter fra jernverkets tid. Du kan også besøke utstillingene «Til Elise. Formerenke på Eidsfos Verk» og «Rakel Seweriin. Fra Eidsfos stasjon til Kongens bord".

Jernverket Eidsfoss. Foto Kurt Evensen.jpg

Midgard vikingsenter

Midgard vikingsenter er Vestfolds senter for vikingtid og her jobber vi aktivt med levende formidling, både til individer og grupper. På Midgard vikingsenter vektlegger vi opplevelsesbasert læring for å formidle kunnskap om vikingtiden. Her skal man ikke bare kunne lese og se, men også prøve ut det man lærer om. Vi ønsker å bringe vikingtiden til live for våre besøkende!

 

Senteret er bygget med god utsikt over de majestetiske Borrehaugene som er Nord-Europas største samling av monumentale gravhauger fra merovinger- og vikingtiden.

 

Gildehallen er en unik rekonstruksjon av en kongelig hallbygning fra vikingtiden. Her på Borre har høvdinger og stormenn levd, her ligger de begravet – og her hviler de fortsatt… Midgard vikingsenter har kunnskapsrike og engasjerte guider og formidlere, som gjør besøk i utstillingene, Borreparken og Gildehallen til et spennende tilbakeblikk på historien.

Midgard vikingsenter. Foto Caroline Smith.jpg

Slottsfjellsmuseet

Slottsfjellsmuseet ligger i vakre omgivelser ved foten av Slottsfjellet, midt i Tønsberg. Museet og området rundt er et sammenhengende kulturminne, som representerer byens lange historie, med bl.a. byløkker, markering av teglovn fra middelalder og museets bygdeavdeling. Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets og Nordens største middelalderborger.

Slottsfjellsmuseet. Foto Mekonnen Wolday.jpg

Berger museum

Hos Berger museum kan du oppleve fascinerende kunst- og kulturhistorie, samt de populære og suksessrike Berger-pleddene. Berger museum har et samarbeid med Fossekleiva kultursenter, og er et av landets best bevarte industrisamfunn.

Berger museum.jpg

Hvalfangstmuseet

Hvalfangstmuseet ligger i Sandefjord, og hovedfokus er 1900-tallets storhvalfangst i Antarktis. Samlingene er hovedsakelig av natur- og kulturhistorisk karakter og omfatter Hvalfangstsamlingen, Sandefjord Bymuseum, Sandefjord Sjøfartsmuseum og Sandar Bygdesamling. Hvalfangstmuseet har en omfattende foto- og filmsamling i magasin. En stor boksamling med litteratur om hval, hvalfangst og polare strøk er tilgjengelig gjennom Sandefjord Folkebibliotek.

Hvalfangstmuseet.jpg

Larvik Museum

Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Vi har fokus på byhistorie, grevskaps- og herregårdshistorie og maritim historie.

 

Larvik Museum holder til i Verksgården på Langestrand, bydelen som historisk sett forbindes med Fritzøe jernverk og sagbruk. Her finner du våre kontorer, våre faste og midlertidige utstillinger, våre arrangementer, foredrag og familieaktiviteter. Vi har også visningssted og utstillinger i Herregården og Sjøfartsmuseet.

Larvik Museum. Foto John Nilsen.jpg

Munchs hus

Munchs hus er et strandhus i Åsgårdstrand i Horten kommune. Munchs hus er kjent som kunstnerhjemmet til maleren Edvard Munch som bodde her i lange perioder. Edvard Munchs ateliér var i et separat hus som han lot oppføre på tomten. Det ble siden revet, men er gjenoppført slik det var. Etter Edvard Munchs død i 1944 kjøpte kommunen boligen av hans søster Inger, som hadde arvet det og huset ble åpnet som museum i 1947. Eiendommen ble fredet av Riksantikvaren i 2013.

 

Vi tilbyr vandringer, digitale Munchopplevelser i Åsgårdstrand (i gamle rådhuset) og flotte tilbud i vår museumsbutikk.

Munchs hus. Foto Solfrid Sakkariassen.jpg
bottom of page